The world has just become even more MAD

 

Myst falling man restoration by PithTheExplorer



Σε συνέχεια του άρθρου μου MAD WORLD . Μια άτυπη συνέχεια.

Το 2020 φίλοι μου φτάνει, με πολύ ιδρώτα και μεγάλο φόρο τιμής σε ανθρώπινες ζωές, στο τέλος του. Νιώθω σαν να πέρασε ένας νεκρός χρόνος, που όμως, θα τον θυμόμαστε για πολλά χρόνια.

Ο πρωταγωνιστής της χρονιάς είναι αναμφισβήτητα ο COVID-19. Ήρθε για να μείνει και να φέρει ριζικές αλλαγές σε πολλά πράγματα. Αλλαγές στον τρόπο που φερόμαστε, που σκεφτόμαστε, αλλαγές ως και τον τρόπο που εκφράζουμε τα συναισθήματά μας.

Φυσικά εδώ στην Ελλάδα αργήσαμε να εμπεδώσουμε πως μια αόρατη απειλή παραφύλαγε στην απέναντι χώρα και ήδη μάστιζε πολλές χώρες παγκοσμίως. Ίσως λόγω του ωχαδερφισμού, ίσως λόγω τον παραφιλοσόφων και των συνομοσιολόγων. Πάντως μοιάζαμε άτρωτοι. Ώσπου μας χτύπησε την πόρτα και ίσως για πρώτη φορά φάνηκε πως κάποιοι πήραν τις σωστές λύσεις την σωστή ώρα. Τα αποτελέσματα ήταν υπέρ μας. Ο διχασμός όμως, λόγω των παραπάνω ιδιοτήτων, μεγάλωσε. Και έφτασε στο αποκορύφωμα όταν βγήκαμε “νικητές”. Ο ιός όμως είχε προλάβει να μας αλλάξει, να βγάλει τον χειρότερο εαυτό μας, αυτόν που επιβάλλει η κάθε καθωσπρέπει καπιταλιστική κοινωνία.

Αγνοώντας τα συμπτώματα και με μια δίψα και αγωνία να μπούμε στην πολυπόθητη ‘’κανονικότητα’’, (τόσο από κυβερνητικής πλευράς που προσπαθούσαν με νύχια και με δόντια να εξυπηρετήσουν μεγάλα κεφάλαια και βαθιές τσέπες, όσο και από πολιτειακής πλευράς που -αγανακτισμένοι- πολίτες ήθελαν να ξεκινήσουμε τη τουριστική σεζόν άνευ ελέγχων, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο που ελλόχευε στη γωνία), αποφασίστηκε αδιαφορώντας για το λόγο που ξεκίνησε όλο αυτό να επαναλειτουργήσει η οικονομία όλων των κρατών.

Και έτσι όλα ξεκίνησαν ξανά… και ξεκίνησε να φαίνεται το άκαρδο πρόσωπο της αλήθειας. Υγειονομικά μέτρα και μέτρα αλληλεγγύης (τι σημαίνει άραγε αυτό;) δεν πάρθηκαν ποτέ ή δεν εφαρμόστηκαν καθόλου. Το μείζον θέμα των δημόσιων υποδομών υγείας και του προσωπικού τους επανειλημμένα αφέθηκε εκτός της πολιτικής ατζέντας. Χρήματα διανέμονταν προς λάθος κατευθύνσεις και εισέρχονταν σε λάθος τσέπες για υπέρμετρη προβολή και για πολυέξοδα και άχρηστα σχέδια ανάπλασης.

Ώσπου φτάσαμε και στο 2ο κύμα και μας έφερε ξανά απροετοίμαστους και κλειδαμπαρωμένους στο σπίτι.

Γιατί μάθαμε πως η κατάσταση έφτασε ως εδώ εξαιτίας μας και μόνο (εν μέρη η αλήθεια), γιατί μάθαμε πως η κατάσταση έφτασε ως εδώ γιατί ήμασταν απρόσεκτοι και αμελείς.

Και βρισκόμαστε να παραπαίουμε οικονομικά, υγειονομικά, ηθικά. Γιατί μας έμαθαν πως με τα χρήματα μπορείς να κάνεις τα πάντα και είναι υπεράνω όλων, αλλιώς δε μπορώ να κατανοήσω την πλήρη αδιαφορία για τα θύματα και για το συνάνθρωπό μας. Δε μπορώ να κατανοήσω πώς κάποιος μιλά για χρεοκοπία και δε μπορεί να καταλάβει πως η ανθρώπινη χρεοκοπία είναι πιο σκληρή και επώδυνη. Δε μπορώ να καταλάβω τα νούμερα και τις στατιστικές ανθρώπινων ψυχών ως αφορμή να ξεκινήσουμε τη ζωή μας όπως ήταν, με παντελή έλλειψη σεβασμού στον εαυτό μας και τον συνάνθρωπό μας.

Και στο βάθος φαίνεται και το σαθρό πρόσωπο της καπιταλιστικής κοινωνίας όπου εργατικά δικαιώματα και ατομικές ελευθερίες καταπατούνται λόγω της πανδημίας. Φυσικά όλα μα όλα ήταν προγραμματισμένα να γίνουν σίγουρα, ίσως σε άλλο χρόνο, γιατί έτσι όριζε η ελίτ. Και γελώ ηχηρά σε όσους νόμιζαν πως η πανδημία ‘’εφευρέθηκε’’ γι’ αυτόν το σκοπό, διότι πιο βαριά μέτρα έχουν περάσει και μας έχουν αφήσει ασυγκίνητους, χωρίς την αφορμή καμίας πανδημίας.

Στα καλά νέα φυσικά, η φασιστική οργάνωση επιτέλους ονομάστηκε όπως της αξίζει, ως εγκληματική οργάνωση. Λίγο αργά και με μεγάλο φόρο αίματος, όμως, κάλιο αργά παρά ποτέ. Τώρα αν πήραν αυτό που αξίζει, αυτό είναι μια άλλη κουβέντα. Για άλλη όμως μια φορά φάνηκε η αυθαιρεσία και η απραξία του κράτους και της αστυνομίας. Την αδυναμία να συλλάβουν κατονομασμένους δολοφόνους, την ίδια στιγμή που χτυπάνε χωρίς έλεος και μέτρο  φορολογούμενους πολίτες, διαδηλωτές και συλλαμβάνουν με αμέριστη ευκολία μαθητές. Και ενώ θα περίμενε κανείς πως η χρήση της περιλαμβάνει την αστυνόμευση και προστασία του πολίτη, βλέπουμε να προβαίνουν σε ακραία φαινόμενα βίας και κατάχρησης εξουσίας που μου φέρνουν στο μυαλό πράξεις που αρμόζουν σε επονομαζόμενους ‘’μπαχαλάκηδες’’ και στις απρόβλεπτες εκρήξεις βίας της φασιστικής – εγκληματικής οργάνωσης.

Μια γεύση πως ο φασισμός ως ιδεολογία (μαζί με τα προαναφερθέν χαρακτηριστικά των συνομοσιολόγων, παραφιλοσόφων κτλ.) ήρθε για να μείνει δυστυχώς.

Και όσο και αν προσπαθώ να δω τη πραγματικότητα λίγο πιο θετικά, κάποια γεγονότα και καταστάσεις βρίσκονται συνεχώς μπροστά μου να μου υπενθυμίζουν πως αυτός ο κόσμος μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο τρελός.


 

υ.γ: Για άλλη μια φόρα βγήκα εκτός θέματος με σκόρπιες και ίσως ασύνθετες σκέψεις που όμως γυρνάνε ανελειπώς στο κεφάλι μου, μα και πάλι βλέπω τον κόσμο τον τελευταίο χρόνο να αλλάζει με ταχύ βήμα και όλοι μας πασχίζουμε να εναρμονιστούμε σε δεδομένα, που αλλάζουν κάθε λεπτό και μας αφορούν, χωρίς να έχουμε φωνή και λόγο.


Σχόλια

Τα καλύτερα