Ηλιοστάσιο - Το xmas δέντρο των bloggers

 

Winter Solstice by Carolyn Cable



Το γράμμα μου είναι το “Η”. Η λέξη που επιλέγω είναι “Ηλιοστάσιο”.




Η 21η Δεκεμβρίου είναι η μέρα που η γη απομακρύνετε από τον ήλιο και σηματοδοτεί την έλευση του χειμώνα.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο μας οδηγεί προς την αναγέννηση του ήλιου την 25η Δεκεμβρίου. Μια μάχη που δίνει το φως εναντίον του σκοταδιού και μια νίκη του ήλιου. Ανά τους αιώνες οι άνθρωποι γιόρταζαν αυτή τη μέρα ως κάτι σημαντικό, ως κάτι ἀναζωογονητικό. Πολλοί πολιτισμοί δόξαζαν έτσι τον δικό τους θεό ήλιο. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι δόξαζαν τον θεό ήλιο Όσιρι, οι Πέρσες την γέννηση του θεού ήλιου Μίθρα, στην αρχαία Ελλάδα γιορτάζανε την γέννηση του Διονύσου, στην αρχαία Ρώμη πανηγυρίζονταν τα «Σατουρνάλια», οι Βαβυλώνιοι και οι Φοίνικες γιόρταζαν τον θεό ήλιο Βάαλ, οι Βραχμάνοι γιόρταζαν τη γέννηση του Βράχμα, οι Σύριοι τον Ταμμούζ, οι Δρυίδες Κέλτες τον Χεσούς, ενώ οι βόρειοι ευρωπαϊκοί λαοί όπως οι Σκανδιναβοί, γιόρταζαν τους θεούς Όντιν και Θωρ. 

Η γιορτή αυτή είχε μεγάλη σημασία για όλους τους λαούς και τους ανθρώπους που ήταν άρρηκτα συνδεδεμένοι με την φύση. Όσο πλησίαζε ο χειμώνας ο ήλιος ελάττωνε την παραμονή του στον ουρανό, χαρίζοντας κρύες και ατελείωτες νύχτες. Ο ήλιος, πηγή ζωής, για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς, χανόταν.

Ο φόβος για τον άγνωστο χειμώνα αυξανόταν καθιστώντας απαραίτητη την έλευση του ήλιου. Γι’ αυτό αναπέμπονταν προσευχές και ιερές παρακλήσεις, ανάβονταν φωτιές και προσφέρονταν θυσίες προς το θεό Ήλιο για να μη χαθεί οριστικά από τον ορίζοντα. Και πράγματι στο κατώτατο σημείο του, στον αστερισμό του Αιγόκερω, άρχιζε να ανεβαίνει και πάλι προς τα πάνω και οι μέρες μεγάλωναν. Και μια νέα εποχή θα ξεκινούσε πάλι, με την Μάνα Γη να ανθοφορεί ξανά λουσμένη στις ζωογόνες ακτίνες του ήλιου. 

Στον Χριστιανισμό, είναι γνωστό ότι ο Ιησούς δεν γεννήθηκε την 25η Δεκεμβρίου, αλλά η γιορτή της γέννησής του καθιερώθηκε περί τον 4ο αιώνα για τον ίδιο λόγο, δηλαδή χάριν του συμβολισμού της νίκης των ζωοποιών δυνάμεων του φωτός.

Με τα χρόνια τα πιστεύω αλλάξαν, ελάχιστες παγανιστικές γιορτές διατηρούνται έως σήμερα και το χειμερινό ηλιοστάσιο συμβολίζει απλώς την έλευση των Χριστουγέννων. Διατηρώντας όμως τις ίδιες συμβολικές αξίες: της αγάπης, της συμπόνοιας και της προσμονής πως η εκ νέου ανέγερση του ήλιου θα χαρίσει μια φωτεινή νέα χρονιά. 

Έτσι και φέτος όπου διανύσαμε μια δύσκολή και σκοτεινή χρονιά, έχουμε ανάγκη την ανέγερση ενός νέου ήλιου, έστω και αν οι εορτασμοί γίνουν λίγο διαφορετικά φέτος. Ενός ήλιου που θα σηματοδοτήσει ένα φωτεινό και γεμάτο ελπίδα νέο έτος.

Εύχομαι καλές γιορτές και καλά Χριστούγεννα σε όλους. Το 2021 ας μας βρει όλους με υγεία.



Αυτή ήταν η δική μου συμμετοχή στο δρώμενο της Μαρίνας-"Εκεί που ερωτεύομαι τη ζωή"





Σχόλια

Τα καλύτερα